איך מטפלים בכבד שומני?

איך מטפלים בכבד שומני?קרוב ל – 30 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מכבד שומני. מרביתם הם בעלי משקל עודף, כשאחרים הם כאלה הסובלים ממחלות אחרות, כמו סוכרת למשל וגם כאלו הקשורות ללב ולדם.

מכיוון שאין תסמינים חיצוניים כלשהם המעידים על התופעה, מרבית הסובלים מכבד שומני, כלל אינם יודעים שהם אכן סובלים מכך ומגלים זאת במסגרת בדיקת דם מקרית או בעקבות התפתחות בעיות אחרות וחריפות יותר, כמו שחמת הכבד למשל.

תזונה נכונה כחלק מהטיפול במחלה

הטיפול העיקרי המוצע כיום במקרים של כבד שומני הוא טיפול תזונתי. מכיוון שלא הוכח תרומתו של הטיפול התרופתי עד כה לסובלים מכבד שומני, ממליצים רופאים רבים לסובלים מכך לשנות את אורח חייהם, לרדת במשקל ולהקפיד על תזונה נכונה יחד עם פעילות גופנית סדירה.

הטיפול בכבד שומני מתמקד בעיקרו הן במניעה והן בגורמי הסיכון. מכיוון שכמעט 60 אחוז מבעלי משקל עודף צפויים לפתח את המחלה, הקפדה על משקל תקין או ירידה במשקל במקרה של משקל עודף, יכולה לעזור. איזון סוכרת לסובלים מכך וגם מניעתה הם חלק מהמניעה גם כן.

מחקרים שבוצעו בתחום, מצאו שמטופלים, שהקפידו על תזונה בריאה ונכונה, הראו שיפור משמעותי בתפקודי הכבד שלהם וירידה ברמות אנזימי הכבד יחד עם ירידה במשקל. מסיבה זו בדיוק, תזונה נכונה מהווה שיטת הטיפול העיקרית כיום, וגם אם איננה מלווה בירידה במשקל. שילוב של תפריט, עשיר בוויטמינים ומינרלים, אך גם כזה שכולל מזונות מופחתים בשומנים ובסוכרים, הוא התפריט המומלץ.

צריכה רבה מאד של מזונות עשירים בכולסטרול וגם בשומן רווי איננה מומלצת וגם צריכה של משקאות ממותקים, עתירים בסוכר. כדאי להגביל גם את צריכת הפירות, שעשירים בסוכרים וכמובן גם מזונות מתועשים למיניהם, שידועים בכמות הקלוריות הרבה שבהם וגם ברמות השומנים הגבוהות. מזונות אלה אינם תורמים לגוף ויכולים אף להזיק לו באופן משמעותי.

פעילות גופנית מסייעת לסובלים מכבד שומני

מעבר לכך, וכחלק מהטיפול, כדאי גם לשלב פעילות גופנית ביום יום. פעילות גופנית, גם כשהיא ללא ירידה במשקל ודיאטה, נמצאה על פי מספר מחקרים, ככזו שמשפיעה לטובה על הסובלים מכבד שומני.

במשך תקופה של 12 שבועות חלה ירידה של כ – 35 אחוזים ברמות השומן בכבד, גם כשלא הייתה נלוות לכך ירידה במשקל. על פי ה – AASLD, איגוד הכבד האמריקאי, פעילות גופנית מומלצת מאד ככזו העוזרת בהפחתת השומן הכבדי. היא איננה קשורה כלל למשקלים של הסובלים מכך וכל תוספת, ולו הקטנה ביותר, של פעילות גופנית כלשהי במהלך היום, יכולה להביא לשיפור רב מאד.

אימוץ הרגלי חיים נכונים, הכוללים תפריט מאוזן ובריא וגם פעילות גופנית הם חלק מהטיפול בכבד שומני. הדבר נכון גם לגבי ילדים, שחלק מהם, ובמיוחד במדינות מערביות מתועשות, סובלים ממשקל עודף רב מאד ולכן נמצאים בקבוצת הסיכון לסבול מהתופעה.

את ההמלצות על הדרכים הנכונות לעשות זאת אפשר לקבל מרופא המשפחה, מהרופא המטפל וגם מדיאטנית קלינית, שיכולה לסייע בכך.