בדיקות ואבחונים למחלות כבד

בדיקות ואבחונים למחלות כבדהכבד הוא איבר גדול וחשוב מאד בגוף. הוא לוקח חלק במספר תהליכים מרכזיים ומשפיע לא מעט על איברים אחרים. מחלות כבד יכולות להופיע בכל גיל, אצל נשים וגברים כאחד, ולבוא לידי ביטוי בדרכים שונות.

ניתן כיום לבצע מספר בדיקות כדי לזהות את סוג המחלה, את הסיבה בגינה הכבד איננו מתפקד כראוי, ובהתאם להציע את המענה הטיפולי הנדרש. הנה סקירה על כמה מהבדיקות המרכזיות שאותן מבצעים במקרים בהם ישנו חשש לפגיעה בכבד:

בדיקת תפקודי כבד

מדובר בבדיקת מעבדה פשוטה, הכוללת לקיחת דם מהמטופל. דגימת הדם מועברת למעבדה, שם מבצעים מדידה של מספר ערכים שונים, שיכולים להעיד על נזק לכבד או על דלקת. במצב תקין, במצב בריא, מכילים תאי הכבד כמות מסוימת של חלבונים. במקרים בהם נגרם נזק לכבד, משתחררים חלבונים אלה מתאי הכבד ונספגים ישירות אל זרם הדם.

רמות גבוהות של חלבונים אלה מעידות על פגיעה בכבד. בדיקת תפקודי כבד כוללת התייחסות אל האנזימים ALT, AST ו – ALP. מדובר בבדיקה נפוצה מאד, אותה מבצעים כמעט בכל המקרים ובשלבי האבחון הראשוניים.

ביופסיה כבד

בדיקת ביופסיה בכבד איננה נעשית בכל המקרים ומוצעת במצבים בהם ישנו חשש לבעיה חמורה בכבד, שלא תמיד ניתן לזהות אותה באופן מדויק באמצעות בדיקות אחרות.

הבדיקה כוללת לקיחת דגימה –  רקמה או תאי כבד ושליחתה לבחינה מעמיקה במעבדה. הבדיקה עצמה נעשית במסגרת יום אשפוז ותחת הרדמה מקומית וטשטוש.

הבדיקה מתאימה בעיקר במקרים של מחלות כבד מפושטות או ציסטות, ויש לקחת בחשבון סיבוכים אפשריים, שיכולים לצוף לאחר הבדיקה, אם כי מדובר בנדירים במיוחד: דימום לחלל הבטן, כאבים מקומיים, דליפת מרה ובמקרים חריגים במיוחד – מוות.

אולטרסאונד כבד

גם כאן מדובר בבדיקה נפוצה מאד, העוזרת לבחון את מצבו של הכבד. מבצעים אותה לרוב במקביל לבדיקות נוספות, כמו בדיקת תפקודי כבד (בדיקת דם פשוטה) ובעיקר במקרים בהם ישנו חשש לקיומם של גושים סולידים או כיסתיים.

בדיקת אולטרה סאונד כבד טובה מאד לזיהוי מורסות בכבד ויכולה לאתר את מיקומן וגודלן בצורה המדויקת ביותר. בעזרת בדיקה זו ניתן לאתר גרורות בכבד או שאתות וגם לזהות דלפים, שיכולים לצוץ בכבד לאחר ניתוחים.

טומוגרפיה ממוחשבת (CT)

CT, טומוגרפיה ממוחשבת, עוזרת לבחון את מבנה הכבד ולאתר בצורה מהירה ליקויים שונים שבו, שעשויים להופיע לאור הופעת מחלות שונות או פגיעה בכבד מכל סיבה שהיא. ההליך עצמו מתחיל בהזרקת חומר ניגוד לווריד, המגיע ישירות אל הכבד ועוזר בהדגמת הממצאים השונים. אפשר באמצעות CT לזהות כבד וגם טחול מוגדל, מצבים של שחמת, יתר לחץ דם פורטלי ועוד.

בדיקת MRI

את בדיקת ה – MRI מבצעים במקביל לבדיקות נוספות, כמו בדיקת תפקודי כבד, והיא עוזרת לזהות בצורה מדויקת ומהירה מקרים של נגעים תוך כבדיים. מדובר בבדיקה שאיננה פולשנית, ובניגוד לבדיקות הדמיה אחרות, לא נעשה בה שימוש בקרני רנטגן.

מסיבה זו היא יכולה להתאים גם לנשים בהריון, שכן איננה נחשבת כמסוכנת לאם או לעובר. התמונה המתקבלת במהלך הבדיקה היא תמונה באיכות גבוהה במיוחד, העוזרת לקבל חתכים של הכבד עצמו הן לרוחב, הן באופן מאונך והן באלכסון.

אנדסקופיה

בדיקה זו פחות נפוצה, במקרים של מחלות כבד, אך ישנם מצבים שבוחרים לבצע אותה כדי לקבל מענה מקיף יותר בנוגע לבעיה הכבדית הקיימת. בעזרתה ניתן לאתר מקרים של דליות בוושט, העשויות להופיע במחלות כבד שונות וגם כיבים במערכת העיכול.