הכבד הוא איבר גדול וחשוב מאד בגוף. הוא לוקח חלק במספר תהליכים מרכזיים ומשפיע לא מעט על איברים אחרים. מחלות כבד יכולות להופיע בכל גיל, אצל נשים וגברים כאחד, ולבוא לידי ביטוי בדרכים שונות.
בדיקת תפקודי כבד
מדובר בבדיקת מעבדה פשוטה, הכוללת לקיחת דם מהמטופל. דגימת הדם מועברת למעבדה, שם מבצעים מדידה של מספר ערכים שונים, שיכולים להעיד על נזק לכבד או על דלקת. במצב תקין, במצב בריא, מכילים תאי הכבד כמות מסוימת של חלבונים. במקרים בהם נגרם נזק לכבד, משתחררים חלבונים אלה מתאי הכבד ונספגים ישירות אל זרם הדם.
ביופסיה כבד
בדיקת ביופסיה בכבד איננה נעשית בכל המקרים ומוצעת במצבים בהם ישנו חשש לבעיה חמורה בכבד, שלא תמיד ניתן לזהות אותה באופן מדויק באמצעות בדיקות אחרות.
הבדיקה מתאימה בעיקר במקרים של מחלות כבד מפושטות או ציסטות, ויש לקחת בחשבון סיבוכים אפשריים, שיכולים לצוף לאחר הבדיקה, אם כי מדובר בנדירים במיוחד: דימום לחלל הבטן, כאבים מקומיים, דליפת מרה ובמקרים חריגים במיוחד – מוות.
אולטרסאונד כבד
בדיקת אולטרה סאונד כבד טובה מאד לזיהוי מורסות בכבד ויכולה לאתר את מיקומן וגודלן בצורה המדויקת ביותר. בעזרת בדיקה זו ניתן לאתר גרורות בכבד או שאתות וגם לזהות דלפים, שיכולים לצוץ בכבד לאחר ניתוחים.
טומוגרפיה ממוחשבת (CT)
בדיקת MRI
את בדיקת ה – MRI מבצעים במקביל לבדיקות נוספות, כמו בדיקת תפקודי כבד, והיא עוזרת לזהות בצורה מדויקת ומהירה מקרים של נגעים תוך כבדיים. מדובר בבדיקה שאיננה פולשנית, ובניגוד לבדיקות הדמיה אחרות, לא נעשה בה שימוש בקרני רנטגן.
מסיבה זו היא יכולה להתאים גם לנשים בהריון, שכן איננה נחשבת כמסוכנת לאם או לעובר. התמונה המתקבלת במהלך הבדיקה היא תמונה באיכות גבוהה במיוחד, העוזרת לקבל חתכים של הכבד עצמו הן לרוחב, הן באופן מאונך והן באלכסון.