בדיקת אולטרסאונד כבד

בדיקת אולטרסאונד כבדהכבד לוקח חלק בתהליכים שונים בגוף, אחראי על ייצור חומרים הנדרשים לו וגם על סילוק רעלים מזיקים. מחלות כבד שונות יכולות לפגוע באופן משמעותי בתפקודיו וגם להשפיע על איברים נוספים. ישנן בדיקות שונות, שאותן מבצעים כדי לאתר ולזהות בצורה מדויקת יותר את הסיבה לפגיעה או את המחלה. אחת מהבדיקות היא אולטרסאונד כבד.

מהי בדיקת אולטרסאונד כבד?

בדיקת אולטרסאונד כבד משמשת לצורך הדמית הכבד וניתן לבחון בעזרתה גם את הוורידים וגם את העורקים, המובילים דם אליו באופן ישיר. בעזרת מכשיר האולטרסאונד ניתן ליצור תמונה של הכבד, ובניגוד לבדיקות אחרות, בדיקה זו איננה כרוכה בחשיפה לקרינה מייננת.

באילו מקרים של מחלת כבד מבצעים אולטרסאונד?

בדיקת אולטרסאונד כבד מוצעת במקרים בהם ישנו חשד לבעיה בתפקודי הכבד או למחלת כבד כלשהי. הדבר מוצע גם לאחר שבוצעה בדיקת דם לצורך בחינת תפקודי כבד ותוך התייחסות לסימפטומים השונים, שאותם מעלה החולה. כמו, למשל: כאבי בטן, מיימת, נפיחות בבטן, כבד או טחול מוגדלים, חום, תפקודי כבד לא תקינים על פי בדיקת דם שנערכה קודם לכן וגם במקרי צהבת.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

בדיקת האולטרסאונד נעשית באמצעות מכשיר הדמיה מיוחד, המאפשר לבחון את הכבד וכן גם את האיברים הסמוכים לו בעזרת גלי קול. גלי הקול הם בתדירויות גבוהות מאד, שאוזן האדם איננה יכולה לשמוע אותן.

גלי הקול עוברים תהליך עיבוד מיוחד, עד לכדי יצירת תמונה המוצגת ישירות על המסך. מדובר בתמונה דיגיטלית שבה ניתן לראות את הכבד ואת האיברים הסמוכים לו, הכליות, כיס המרה, הטחול וגם הלבלב.

סכנות ותופעות לוואי

בדיקה זו נחשבת לנפוצה מאד ואיננה מסוכנת. לא מדובר בבדיקה פולשנית ומכיוון שגם היא איננה כוללת חשיפה לקרינה מייננת, היא יכולה להתאים גם לנשים בהריון שכן אינה מהווה סכנה לאם או לעובר וגם לילדים צעירים.

חשוב לדעת

בדיקת אולטרסאונד כבד נעשית פעמים רבות כחלק מאבחון מקיף יותר במידה ומופיעים תסמינים מדאיגים, שיכולים להעיד על בעיה כלשהי בכבד. את הבדיקה מבצעים יחד עם בדיקות נוספות לרוב, כמו בדיקת דם לצורך בחינת תפקודי כבד, והיא עוזרת לזהות את מקור הבעיה שגילו ולהציע בהתאם את הטיפול הטוב והנכון ביותר עבור המטופל.

מדובר בבדיקה שגרתית ומהירה אותה מבצעים במכונים, המתמחים בבדיקות אולטרסאונד של איברים שונים ואזורים שונים בגוף. במקרים מסוימים, ולאור תוצאות בדיקת האולטרסאונד עצמה, יש צורך בביופסיה כבד כדי לבחון בצורה מעמיקה יותר את מצבו של הכבד ואת מידת הפגיעה בו.