בדיקת ביופסיה כבד

בדיקת ביופסיה כבדבמקרים של חשד למחלת כבד או בעיה כלשהי הקשורה בכבד, מוצעות כיום מספר בדיקות שונות, בעזרתן ניתן לזהות את אופי וסוג המחלה. אחת מהן היא ביופסיה כבד. בדיקה זו איננה מתבצעת בכל המקרים וגם לא בשלבי האבחון הראשונים. מבצעים אותה רק כשישנו חשש כבד לבעיית כבד חמורה, לאור פגיעה משמעותית בתפקודי הכבד השונים.

מהי הבדיקה?

ביופסיה כבד היא אחת מהבדיקות, שאותן מבצעים כדי לבחון את מצבו של הכבד. במהלכה לוקחים דוגמית מרקמת הכבד, דבר הנעשה תחת הרדמה מקומית וטשטוש ולרוב גם במסגרת אשפוז יום.

באילו מקרים של מחלת כבד מתבצעת הבדיקה?

ביופסיה כבד, בדומה לבדיקות אחרות, נעשית במקרים בהם ישנו חשש לפגיעה משמעותית לכבד ומתוך רצון לזהות את מצבו בצורה מדויקת ובהתאם להציע את המענה הטיפולי הנדרש.

את הביופסיה מבצעים במקרים בהם מזהים בעיות בתפקודו של הכבד, מה שמצריך בחינה מעמיקה יותר, במקרים בהם ישנם שינויים בגודל הכבד, מה שעשוי לקרות בשל גידול סרטני למשל, במקרים בהם מעוניינים לבחון את קצב התקדמות מחלה ידועה וגם כדי לבחון האם ועד כמה השתפר מצבו של הכבד לאחר קבלת טיפול מסוג כלשהו.

כיצד מתבצעת בדיקת ביופסיית כבד?

ביופסיה כבד היא הליך פולשני נפוץ יחסית. מקדימה אותו בדיקת דם הבוחנת את תפקודי הקרישה וספירת דם. את הבדיקה מבצעים לאחר קבלת הסכמתו המלאה של המטופל, שהוא מבין את ההליך ואת הסכנות הנלוות לו.

הבדיקה עצמה מתחילה בטשטוש החולה ובהרדמה מקומית בלבד (באזור שבו מתכננים לבצע את ההליך עצמו). היא כוללת לקיחת דוגמית מהכבד בעזרת מחט מיוחדת, המוחדרת אליו ישירות. לאחר מכן חבישת המקום ושליחת אותה דוגמית שנלקחה אל מעבדה.

ההתאוששות לאחר הבדיקה

מכיוון שמדובר בהליך פולשני, יש לקחת בחשבון גם את ההחלמה ממנו. לאחר שהמקום ממנו נלקחת הדגימה נחבש, המטופל מתבקש להמשיך ולשכב על גבו, כשהוא נוטה במעט לצד ימין (בעזרת כרית, שתסייע לו בכך). עליו לעשות זאת במשך כ – 4 שעות. במהלך 4 שעות אלו, נבחן לחץ דמו של המטופל וגם הדופק שלו כדי לוודא שהוא איננו סובל מדימום.

לאחר ההליך, ישנה סבירות מסוימת שתופיע חוסר נוחות באזור הכתף הימנית, כשבמידה ונלווים לכך תסמינים נוספים, יש ליידע את הצוות הרפואי. לאחר כ – 6 שעות משוחרר המטופל לביתו ומומלץ לו לנוח מעט ולהימנע מפעילות מאומצת וגם מנהיגה במשך 36 עד 72 שעות.

סכנות ותופעות לוואי של בדיקת ביופסיית כבד

ביופסיה היא בדיקה שגרתית למדי, הנחשבת לבטוחה מאד. מבצעים אותה במצבים רבים, ולא רק בכאלה הקשורים אל הכבד. הסיכון בבדיקה כזו היא מזערי מאד וצפויים להופיע סיבוכים מסוימים, אם כי במצבים נדירים במיוחד. אחד מהם הוא דימום מקומי, באותו אזור הניקור או דימום מכיס המרה.

תוצאות הבדיקה

את תוצאות הבדיקה מקבלים לרוב בתוך 10 ימים. תוצאות אלו הן חלק מתהליך האבחון המקיף, הכולל לרוב בדיקות נוספות, כמו בדיקת תפקודי כבד ולפעמים גם בדיקות הדמיה.