המוכרומטוזיס

 

המוכרומטוזיסהברזל חיוני מאוד לגוף האדם לצורך הספקת חמצן תקינה. אולם, כמות חריגה  או מועטה של ברזל עלולה לגרום לתפקוד לקוי ולעורר תסמינים מסוימים הדורשים טיפול מיידי. מצב בו מצטברת בגוף כמות גדולה מדי של ברזל נקרא המוכרומטוזיס.

במצב זה נוצר שיבוש בספיגת הברזל בגוף, זאת עקב עליה משמעותית בערכי חלבון הפריטין וחלבון הטרנספירין.  

היות והגוף אינו מסוגל  לווסת נכונה עודף ברזל, הרי שהוא מאפשר לו להצטבר באיברים מסוימים כמו – הכבד, הלבלב, ובלוטת התריס, הליך אשר עלול להוביל למחלות משנה חמורות, וביניהן סוכרת, שחמת הכבד ועוד.

מה גורם לעודף ברזל בגוף?

עודף ברזל בגוף עלול להיגרם בין השאר על רקע גנטי עקב פגם בגן-hfe, כאשר גן זה מתקשה לווסת את כמות הברזל בגוף ובכך גורם להצטברות עודפת שלו. סוג נוסף של עודף ברזל בגוף נקרא המוכרומטוזיס משנית, זאת כאשר קיימת מחלה נוספת התורמת להעלאת כמות הברזל בדם, בין אם מדובר בסוכרת או במחלת כבד כלשהי.

נראה כי המוכרומטוזיס נפוץ בעיקר בקרב גברים, שכן נשים רבים נוטות לאבד כמות מסוימת של ברזל בזמן המחזור החודשי.

תסמיני המוכרומטוזיס

אחת הסיבות בגינן  נוצר קושי לאבחן מצב של עודף ברזל בדם קשורה בתסמינים המאפיינים מצב זה, שכן מדובר בסימפטומים שכיחים הקשורים בלא מעט בעיות רפואיות נוספות.

תסמיני המוכרומטוזיס הולכים ומתגברים בהדרגה, והתסמינים הראשונים כוללים עייפות קלה, ירידה במשקל, ירידה בחשק המיני, והתכהות הדרגתית של העור, ואילו בהמשך עלולות להתפתח כתוצאה מכך מחלות מורכבות יותר כמו – סוכרת ושחמת הכבד. אם כי לרוב מחלות אלו קשורות בגורמים נוספים, בין אם מדובר בנטייה גנטית, או במחלות נרכשות כתוצאה מהרגלים מזיקים.

אבחון המוכרומטוזיס

כשמתרחשים תסמינים פרטניים, מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה שיבצע סדרה מקיפה של בדיקות לצורך אבחון המחלה. אבחון מהיר של המחלה עשוי לסייע בהפחתת התסמינים הנלווים ובכך למנוע הצטברות הולכת וגוברת של ברזל וליקויים בריאותיים נוספים הקשורים בה.

אבחון של עודף ברזל בדם מתבצע לרוב באמצעות בדיקת דם הכוללת בדיקת ברזל וחלבונים נוספים המשפיעים על ספיגת הברזל בגוף. מעבר לכך, לעתים יש צורך בבדיקות נוספות בין אם מדובר בנטילת דגימה מהכבד באמצעות ביופסיה במקרה של חשד לשחמת הכבד,  או בביצוע בדיקה גנטית, כשקיים חשש להמוכרומטוזיס מולדת. במקרים של המוכרומטוזיס על רקע תורשתי לעתים גם בני המשפחה יתבקשו לעבור בדיקה גנטית לגילוי הגן.

המוכרומטוזיס: שיטות טיפול ומניעה

הטיפול הרפואי בהמוכרומטוזיס כולל הקזת דם-איבוד דם מכוון, זאת לצורך סילוק כמות עודפת של ברזל מהגוף. בתחילה הליך זה מתבצע על בסיס שבועי, כאשר עם הזמן חלה ירידה בתדירות הטיפול. כמות הטיפולים אינה קבועה ומשתנה ממטופל למטופל, זאת בהסתמך על מינון הברזל בדם.

טיפול זה עשוי להפחית באופן ניכר את הסימפטומים הנלווים להמוכרומטוזיס, אולם אין בכך בכדי למגר תסמינים אחרים הקשורים למחלות משניות הנלוות למחלה, בין אם מדובר בסוכרת או בשחמת הכבד. לצד הטיפול הרפואי יש להקפיד על קיום אורח חיים בריא ומאוזן ולהימנע מצריכת ויטמינים או מאכלים מסוימים המסייעים בספיגת ברזל בגוף, כגון ויטמין c  או בשר אדום.

בנוסף יש להימנע מהרגלים מזיקים כגון צריכה מוגברת של אלכוהול, כדי למנוע היווצרות של מחלות משניות הגורמות לריכוז גבוה של ברזל בגוף.