המנגיומה של הכבד

המנגיומה של הכבדהמנגיומה של הכבד היא הימצאות של ממצא, שאיננו ממאיר, בכבד, שפעמים רבות איננו מצריך טיפול מיוחד, אלא מעקב בלבד. מדובר בגידול של תאים אנדותליים, הבנויים מכלי דם דקים, שאינם בעלי תפקיד משמעותי כלשהו בגוף.

ההמנגיומה יכולה להופיע בכל גיל, הן אצל גברים והן אצל נשים, אך שכיחה יותר אצל נשים וככל שעולה הגיל.

כיצד מתגלה ההמנגיומה של הכבד?

ההמנגיומה של הכבד מתגלה לרוב באופן אקראי. היא נחשבת לגידול הסולידי השכיח ביותר בכבד, גידול שיכול כמקבץ של מספר המנגיומות. הגידול עצמו הינו אוסף של כלי דם, המחוברים ביניהם, ועטופים במעטה פיברולסטית. הם מוזנים על ידי כלי הדם העורקיים של הכבד ולרוב אינם גדלים.

מהם הגורמים?

מכיוון שמדובר בתופעה שהיא מולדת, הסיבות לה לא ידועות. גם הסיבות לגדילתה באופן פתאומי, מה שנדיר מאד, לא ברורות. אולם, כשמדובר בנשים בהריון הסובלות מכך, מאמינים שהסיבה לצמיחת המנגיומה בכבד קשורה להורמון האסטרוגן, שעולה במהלך תקופת ההריון.

תסמינים להמנגיומה בכבד

מכיוון שמדובר בגידולים, בדרך כלל לא יופיעו תסמינים כלל אצל אלה, שהופיעו אצלם המנגיומות בכבד. יחד עם זאת, במידה ומדובר בהמנגיומת ענק, בגודל של למעלה מ – 5 או 6 ס"מ, יתכנו תסמינים שונים, כמו כאבי בטן ימנית עליונה, בחילות וגם תחושת שובע מוקדמת וחוסר תיאבון לעיתים, שיכול להיות מלווה בירידה במשקל. במקרים חריפים מאד, יופיעו סיבוכים שונים, הנחשבים לנדירים, כמו למשל, הסתיידויות, טרומבוזה וקרע.

דרכי אבחון

אבחון ההמנגיומה של הכבד נעשה באמצעות מספר בדיקות, בעזרתן ניתן לזהות את מיקומה המדויק ולוודא שאכן מדובר בגידול שפירי ולא ממאיר. הבדיקות המקובלות כיום, במקרים בהם חושדים בקיומו של הגידול, הן בדיקת אולטרה סאונד, בדיקת CT ובדיקת MRI. במקרים מיוחדים, תידרשנה בדיקות נוספות בהתאם למצבו הרפואי של המטופל.

כיצד מטפלים בהמנגיומות בכבד?

מכיוון שבמרבית המקרים מדובר בהמנגיומות קטנות, שאינן מלוות בתסמינים כלשהם, אין צורך בטיפול מסוים, אלא במעקב בלבד. אולם, במצבים שבהם ההמנגיומה של הכבד גדלה, הדבר עשוי להיות מלווה בתסמינים לא קלים, המצריכים טיפול.

הטיפול עצמו מותאם נקודתית אל המטופל, תוך התייחסות לסימפטומים שמהם הוא סובל, למקומה של ההמנגיומה וגם לגודלה. במרבית המקרים יותר ניתוח להסרתו של הגידול, וזאת בהנחה שהוא נמצא במקום שקל להגיע אליו ולהסירו. במידה ולא ניתן להסיר את ההמנגיומה לבדה, יבוצע הליך ניתוחי שבו מסירים גם חלק מהכבד יחד עם הגידול.

שיטת טיפול מסוג אחר כולל קשירת עורק או הזרקת תרופה מיוחדת ישירות אליו, הגורמת לחסימתו ולהפסקת הדם הזורם אל הגידול. במקרים נדירים מאד, כשמדובר בהמנגיומה גדולה במיוחד או במספר רב של גידולים כאלה, יבוצע ניתוח השתלת כבד.

במקרים אחרים, נדירים גם כן, יוצעו טיפולי קרינה, הכוללים שימוש בקרני רנטגן, המוקרנים ישירות אל תאי הגידול ופוגעים בו. בכל מקרה, יש להיוועץ עם הרופא המטפל כדי לבחון את האפשרויות השונות ולקחת בחשבון גם את המצב הרפואי הכללי.