הפטיטיס C – מחלת כבד נגיפית מסוג C

הפטיטיס C - מחלת כבד נגיפית מסוג Cהפטיטיס C היא מחלת כבד נגיפית, הנגרמת לאור פגיעה של נגיף הפטיטיס מסוג C, השייך למשפחת הפלאוויווירידה, משפחת וירוסים, אותם נושאים באופן טבעי בני האדם והיונקים. ההדבקה בסוג זה של נגיף נגרמת לרוב בשל חשיפה לדם נגוע או הדבקה בעירוי דם, מה שהיה נפוץ יותר בעבר אך כיום, ובעיקר בשל המודעות הרבה, נדיר מאד.

שכיחותה של המחלה במרבית המדינות עומדת על בין 1 אחוז ל – 2 אחוזים מכלל האוכלוסייה, אולם ישנן מדינות מסוימות בעולם, כמו מצרים למשל, שבהן מדובר בשכיחות גבוהה במיוחד, שכיחות של 20 אחוזים.

נכון להיום, הפטיטיס C אחראי על מרבית מחלות הכבד הכרוניות, שהלוקים בהן נדרשים בשלב מסוים לרוב לעבוד השתלת כבד.

כיצד נדבקים בהפטיטיס C?

ההדבקות בהפטיטיס C זהה מאד לצורת ההדבקות במחלות אחרות, כמו איידס למשל וצהבת מסוג B. בדרך כלל, הגורם למחלה הוא הדבקות על ידי מגע עם דם נגוע בווירוס או נוזלי גוף נגועים.

למרות שישנו סיכוי מסוים שהיא תעבור גם ביחסי מין, מדובר בסיכוי נמוך במיוחד. מזריקי סמים חשופים למחלה, שכן היא יכולה לעבור לאור שימוש במזרקים שאינם מחוטאים וגם חולים, הזקוקים לעירויי דם.

תסמינים להפטיטיס C

התסמינים הנלווים למחלה זהים מאד לאלה, המופיעים במקרים של דלקות כבד נגיפיות אחרות. בשלבים החריפים של המחלה, יופיעו בדרך כלל שורה של תסמינים, כמו למשל כאבי בטן, בחילות, הקאות, חולשה כללית וגם צהבת.

כשמדובר במחלה כרונית, תסמינים אלה עשויים להיעלם מעצמם לאחר כמה שבועות. ישנם מצבים בהם לא יופיעו תסמינים כלשהם, למשל שינויים ברמות אנזימי הכבד שבדם.

במרבית המקרים, ההדבקה בנגיף הופכת למחלה כרונית ממושכת, שאליה נלווה נזק ארוך טווח הבא לידי ביטוי בהפרעות בתפקודי הכבד, ובהמשך בסיבוכים קשים, כמו שחמת הכבד. במקרים כאלה יופיעו דימומים מדרכי העיכול העליוניות, עלייה בלחץ הדם הפורטלי ולעיתים גם גידולים ממאירים בכבד. במצבים מתקדמים של שחמת הכבד הפתרון הטיפולי היחיד שיוצע למטופל הוא השתלת כבד.

איך מאבחנים את המחלה?

אבחון המחלה נעשה באמצעות בדיקת דם פשוטה, המסוגלת לזהות את הווירוס הגוף. ישנן כיום שיטות רגישות במיוחד, המסוגלות לזהות גם את החומר הגנטי של אותו נגיף וגם שיטות אימונולוגיות מתקדמות העוזרות לזהות בצורה ישירה את המרכיבים הנגיפיים בדם.

דרכים לטיפול בדלקת כבד הפטיטיס C

שלא כמו הטיפול המוצע לדלקות כבד מסוג הפטיטיס A וגם הפטיטיס B – הכולל חיסון מיוחד, במקרים של הפטיטיס C, לא מוצעת אפשרות כזו ולכן המניעה היא הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם כך.

יחד עם זאת, ישנו כיום טיפול תרופתי, המוצע לסובלים מהמחלה, המעודד את מערכת החיסון להילחם בווירוס עצמו. תרופה בשם ריבוורין ניתנת במצבים מסוימים, עבור חולים כרוניים ונשאי הווירוס, תוך התייחסות למצב הכבד, לתפקודי הכבד, לרמות החומר הגנטי בגוף וגם בהתאם לגילו של המטופל וסוג הווירוס.

מדובר בטיפול שנמשך על פני תקופת זמן ארוכה יחסית, בין 24 עד 48 שבועות, אך נחשב לבעל סיכויי החלמה גבוהים מאד ומציע שיפור משמעותי במצבו של המטופל.

אולי יעניין אותך גם:

פרס נובל הוענק השנה למגלי הנגיף שגורם להתפתחות דלקת כבד נגיפית