דלקת כבד – הפטיטיס

דלקת כבד – הפטיטיסהיא נחשבת למחלה נפוצה מאד, ובעיקר במדינות העולם השלישי אולם היא גם מופיעה במדינות מודרניות, מערביות. דלקת כבד, המכונה "הפטיטיס", היא מחלה לא קלה של מערכת העיכול, שנגרמת בשל נגיפים, שחדרו אליה, צריכת אלכוהול רבה, שימוש בתרופות מסוימות, רעלים וגם בעקבות הפרעות אוטואימוניות או הפרעות מטבוליות שונות. הדלקת יכולה להופיע הן אצל נשים, הן אצל גברים, הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים.

גורמים לדלקת כבד

דלקת כבד יכולה להיגרם מסיבות שונות. מחצית ממקרי הדלקת החריפים נגרמים בשל חדירת נגיפים מסוג הפטיטיס A, הפטיטיס, B, C, D או הפטיטיס E. במקרים מסוימים המצב נובע כתוצאה מנגיפים מסוג אחר , כמו CMV, אדנווירוס או מחלות כבד גנטיות. גורם נוסף למחלה הוא צריכה מוגברת של אלכוהול, מה שיוביל לבעיות בתפקודי הכבד ולשורה נוספת של תסמינים, כמו יתר לחץ דם, שחמת ועוד.

דלקת כבד יכולה להיגרם גם בשל שימוש בתרופות מסוימות, המובילות לפגיעה במערכת החיסונית, כמו למשל תרופות נגד יתר לחץ דם, תרופות נוגדות דיכאון, תרופות משככות כאבים, תרופות נגד אפילפסיה, תרופות לטיפול באיידס, תרופות לטיפול בהפרעות קצב ללבביות ועוד. מחלות מטבוליות שונות יכולות גם הן לגרום לדלקת כבד, כמו מחלת וילסון והמוכרומטוזיס.

מהם התסמינים?

התסמינים לדלקת הכבד, להפטיטיס, יכולים להיות רבים ומגוונים. במרבית המקרים יהיה מדובר בעייפות ובחולשה, בכאבי בטן, בכאבי פרקים, באובדן תיאבון וגם בהקאות מרובות. שתן כהה הוא תסמין נוסף, כבד מוגדל וגם צהבת, המהווה אחד מסימני הזיהוי למחלה.

במצבים קלים סביר שחלק מתסמינים אלה כלל לא יופיעו עד להחמרת הדלקת ופגיעה ברקמות הכבד, המובילה למצב של שחמת הכבד. במקרים כאלה תיתכן גם פגיעה מוחית, הבאה לידי ביטוי בירידה במצב ההכרה, בשינויים אישיותיים וגם בפגיעה אינטלקטואלית.

דרכי אבחון

מכיוון שאין ממצא קליני אחד, שיכול לקבוע שאכן מדובר בדלקת כבד או לשלול אותה, משתמשים הרופאים בשיטת ניקוד מיוחד, לצורך אבחון המחלה. השיטה מתייחסת ל – 17 משתנים, שכל אחד מהם מקבל ניקוד אחר. הניקוד המצטבר הוא זה שיכול לאשש או לשלול את קיומה של המחלה.

מעבר לכך, מתבצע מעקב ממושך אחר תפקודי הכבד של המטופל, שכן פעמים רבות מדובר בפגיעה המופיעה בתקופות זמן משתנות, באופן מחזורי. צורת אבחון נוספת, כדי לקבל החלטה סופית, היא באמצעות ביופסיה של רקמת הכבד וניתוחה במעבדה.

כיצד מטפלים בדלקת כבד?

הטיפול המוצע כיום לסובלים מדלקת כבד נקבע בהתאם לסיבה שבגינה היא הופעה וגם בהתאם למידת חומרתה. בדרך כלל תינתן לסובלים מדלקת כבד תרופה אנטי דלקתית, כמו קורטיקוסטרואידים, אך לה נלוות תופעות לוואי לא נעימות ולכן היא איננה מתאימה בכל מקרה ולכל מטופל.

במקרים בהם מתפתחת לאור הדלקת שחמת הכבד, הנחשבת למצב שהוא בלתי הפיך, הטיפול היחיד המתאים במקרים כאלה הוא השתלת כבד. לפני מספר שנים אושרה תרופה מיוחדת לסובלים מצהבת נגיפית מסוג הפטיטיס C, בשם Incivek.

בכל מקרה של הופעת תסמינים המרמזים על המחלה, מומלץ לפנות בהקדם אל הרופא המטפל כדי לעבור אבחון רפואי מעמיק, בעזרתו ניתן לקבוע האם אכן מדובר בדלקת כבד, ובמידה וכן – איזה טיפול יוכל לספק את המענה המתאים.