כבד שומני – מהי המחלה וכיצד היא מתבטאת?

כבד שומני - מהי המחלה וכיצד היא מתבטאת?היא נחשבת למחלה שכיחה יחסית, הפוגעת ב – 30 אחוזים כמעט מהאוכלוסייה. כבד שומני היא מחלה לא קלה, הנגרמת בעקבות ניהול אורח חיים שאיננו בריא רוב, דבר האופייני למדינות מודרניות, מערביות. אורח חיים זה, הכולל תזונה לקויה עשירה בשומנים וגם הימנעות מפעילות גופנית מהווה גורם סיכון למחלות רבות, כולל מחלה זו.

רבים, הסובלים מכבד שומני, אינם מודעים לקיומה של המחלה ולכן לא מטפלים בה, עד להופעת סימפטומים לא נעימים, המרמזים עליה.

כבד שומני מוגדר ככזה במקרים בהם 10% עד 15% ממנו הוא שומן. מדובר, כאמור, במחלה נפוצה מאד, המובילה לדלקת בכבד ולתופעות נוספות, העשויות לפגוע באופן משמעותי בכבד עצמו עד לכדי חוסר תפקוד.

האמונה שהייתה רווחת במשך שנים ארוכות דבקה ברעיון שלא מדובר במחלה קשה או בבעיה בריאותית משמעותית, העשויה לפגוע בסובלים ממנה. הפתרון שיכול לעזור להם הוא שינוי אורח החיים ואימון תפריט מתאים יחד עם פעילות גופנית.

אולם, לאחרונה מאמינים הרופאים שמדובר בתופעה בריאותית המצדיקה התייחסות רבה ותשומת לב, שכן יכולות להיות נלוות לה תופעות אחרות חריפות מאד, העשויות להוביל להשתלת כבד.

מהם הגורמים לכבד שומני?

מחלה זו יכולה להיגרם מסיבות שונות. במרבית המקרים הסובלים ממנה סובלים גם ממחלות לב ומחלות כלי דם, המובילים לכך. סיבות נוספות יכולות להיות מחלת הסוכרת, רמות גבוהות של לחץ דם, עודף שומנים בדם וגם בעיות מטבוליות שונות.

סימפטומים של המחלה

במרבית המקרים הסובלים מכבד שומני אינם יודעים שהם סובלים מכך ולא ניכרות תופעות כלשהן שעשויות לרמוז על המצב. יחד עם זאת, הסימפטומים הנפוצים במקרים של כבד שומני יכולים להיות אי נוחות באזור העליון של הבטן, עייפות וגם בחילות. מכיוון שמדובר בסימפטומים העשויים לרמוז על בעיות נוספות ולא רק על כבד שומני, אבחון המחלה יכול להיות בעייתי יותר.

דרכי אבחון

נכון להיום, האבחון כולל מספר בדיקות. בדיקת אולטרה סאונד עוזרת לזהות זאת ופעמים רבות נעשית בעקבות הופעת בעיות אחרות. בדיקות דם, הבוחנות את רמות אנזימי הכבד בדם יכולות גם הן לסייע בתהליך האבחון וגם ביופסיה של הכבד.

כיצד מטפלים בכבד שומני?

בדומה לטיפול בבעיות רפואיות אחרות, גם כאן מותאם הטיפול נקודתית למטופל עצמו, תוך התייחסות לסיבות שבגינן נגרמה הבעיה. הטיפול לסובלים מכבד שומני יכלול לרוב שינוי אורח החיים ואימוץ תפריט עשיר ברכיבים תזונתיים טובים ומופחת בשומנים.

הקפדה על פעילות גופנית שוטפת, ירידה במשקל והורדת רמות השומנים בדם יכולים לסייע בטיפול וגם להפחית את הסיכוי ללקות במחלה.

הרפואה המשלימה מציעה גם היא מספר פתרונות לסובלים מכבד שומני, לצד תזונה המתבססת על מזונות תומכי כבד. צמחי מרפא כמו ארטישוק ושיבא הם אחת מהאפשרויות המוצעות כיום וגם שילוב של תוספי תזונה, המאזנים את רמות השומנים שבתאי הכבד. בכל מקרה, מומלץ להיוועץ עם הרופא המטפל לפני בחירת ההליך הטיפולי עצמו.

 

אולי יעניין אותך גם:

אלו הוויטמינים שיש לצרוך אם רוצים למנוע כבד שומני