מחלת סרטן הכבד

סרטן הכבד - דרכים להתמודדותו ולטיפול במחלהלכבד, אחד האיברים הגדולים בגוף, ישנם כמה תפקידים חשובים. הוא אחראי על תהליכים מטבוליים שונים בגוף, על פירוק של רעלים וגם תרופות שאותן נוטלים ודואג להפרישם דרך שלפוחית השתן. הוא מנקה את הגוף מהחומרים המזיקים לו ואחראי על ייצורם של חלבונים חשובים, כמו אלבומין למשל, שאותו אפשר למצוא בדם וחלבונים הנושאים הורמונים מסוגים שונים.

סרטן הכבד שכיח יותר אצל גברים מאשר נשים (פי ארבע) ונפוץ מאד בקרב מדינות העולם השלישי, שבהן ישנו שיעור גבוה מאד של מקרי צהבת. הוא יכול להופיע בתצורת גידולים מסוגים שונים, כשבמקרים מסוימים הם מופיעים כגרורות המגיעים מסרטן במערכת העיכול.

גורמים לסרטן הכבד

ישנם מספר גורמי סיכון, המעלים את הסיכון ללקות במחלה. שחמת הכבד היא אחד הגורמים ותסמונת מטבולית היא גורם נוסף.

שחמת הכבד, שנפוצה בקרב צרכני אלכוהול רבים, נגרמת בשל שתייה מופרזת של אלכוהול, הפוגעת ישירות בכבד. לצידה, ישנם מספר וירוסים, העשויים גם הם לפגוע בכבד ובאופן שבו הוא מתפקד, כמו הפטיטיס מסוג B וגם הפטיטיס מסוג D, המעלים את הסיכון למחלה ולכן יכולים להגביר, בו זמנית, את הסיכוי לסרטן הכבד. גורמים נוספים למחלה יכולים להיות מחלות כבד שונות, כמו מחלות דרכי מרה, כבד שומני ומחלת ווילסון.

מהם התסמינים של המחלה?

התסמינים לסרטן הכבד באים לידי ביטוי בכשל כבדי. הם יכולים להיות צהבת, בלבול, טחול וכבד מוגדלים, רעד בידיים, בחילות, הצטברות של נוזלים בחלל הבטן (מיימת) וגם בצקת.

סימפטומים נוספים למחלה הם כאבי בטן, ירידה דרסטית במשקל וגם חום. בשל שחרור חומרים מסוימים מהתאים הממאירים בכבד, תיתכנה תופעות נוספות, כמו רמות גבוהות של סידן בדם, רמות גבוהות של כולסטרול, עלייה במספר תאי הדם האדומים ורמות נמוכות של סוכר בדם.

איך מאבחנים את מחלת סרטן הכבד?

אבחון הסרטן נעשה תוך התייחסות לסימפטומים השונים, שמהם סובל המטופל, לזיהוי של גוש בבדיקת הדמיה ולזיהוי של עלייה ברמות הסמן אלפא פטופרוטאין.

הדבר נעשה באמצעות בדיקות דם, המסוגלות לאבחן סממנים סרטניים, לבדוק את תפקודי הכבד, תפקודי קרישת הדם וגם לזהות את וירוס ההפטיטיס. השילוב שבין בדיקות ההדמיה יחד עם ביופסיה של הנגע, נדרש לצורך אבחון מדויק וקבלת ההחלטות בנוגע לטיפול הנדרש.

דרכי טיפול בסרטן הכבד

הטיפול בסרטן הכבד מתייחס לשתי מחלות: הסרטן עצמו וגם שחמת הכבד. מכיוון ששחמת הכבד היא מחלה קשה מאד, הסרת הגידול במסגרת ניתוח כירורגי איננה תמיד אפשרית ולכן תוחלת החיים של אותם חולים, הסובלים מגידולים מתקדמים, היא קצרה מאד.

בשלבים מוקדמים, ניתן לבחור בניתוח או בצריבת הגידול באמצעות גלי רדיו או חום. במקרים אחרים ניתן להרוס אותו באמצעות זריקות מיוחדות של אתנול או חומץ. לחולים בסרטן הכבד הסובלים גם משחמת ישנו סיכוי גבוה מאד לפתח גידולים נוספים. במידה ומצב בריאותם טוב, השתלת כבד יכולה לעזור. בשלבים מתקדמים, טיפול כימותרפי וגם טיפול ביולוגי הם פתרונות ריאליים, שאפשר לבחון.

אולי יעניין אותך גם:

כיצד אלכוהול משפיע על הכבד? – מומחים מסבירים