שחמת הכבד – צירוזיס

שחמת הכבד – צירוזיסשחמת הכבד הינה מחלה, הנחשבת לשכיחה יותר במדינות העולם השלישי, אך מופיעה אצל לא מעט אנשים במדינות מערביות. המחלה, המכונה בקצרה "שחמת", תוקפת את רקמות הכבד וגורמת לצלקת באזור. הדבר מוביל לפגיעה משמעותית בזרימת הדם ישירות אל התאים ולשיבוש פעילותו של הכבד עצמו.

שחמת הכבד, צירוזיס, מופיעה בדרך כלל כחלק מסיבוכים והחרפה של מחלת דלקת הכבד הנגיפית מסוג הפטיטיס B או הפטיטיס C, בעקבות צריכה מוגברת של אלכוהול, חשיפה לרעלים שונים, נטילת תרופות מסוג מסוים וגם תזונה לקויה.

שחמת הכבד היא הצטלקות של תאי הכבד בשל נזק ממושך לכבד עצמו. בהיותו אחראי על סינון הרעלים המזיקים מהדם וגם ייצור חומרים, הנדרשים לתפקודן התקין של מערכות הגוף, כל פגיעה בו היא משמעותית וכך גם שחמת הכבד.

מהם הגורמים לשחמת כבד?

הגורמים העיקריים לשחמת הכבד הם הדבקות בנגיף ההפטיטיס B, הדבקות בנגיף ההפטיטיס C, צריכה רבה מאד של אלכוהול, כבד שומני הנגרם לרוב בשל צריכת מזונות עתירים בשומן ואורח חיים לא תקין וגם מחלות תורשתיות מסוגים שונים, הפוגעות בכבד.

מדובר בדרך כלל בפגיעה הדרגתית המתמקדת ברקמותיו הבריאות של הכבד עד לכדי יצירת רקמה צלקתית שאיננה מאפשרת את תפקודו התקין.

תסמינים לשחמת כבד

ישנם מספר תסמינים, המעידים על המחלה. צהבת היא אחד התסמינים הבולטים, והיא באה לידי ביטוי, וכפי שניתן לנחש, בשינוי בגוון העור והפיכתו לגוון צהוב יותר. גם לחמיות העיניים (החלק הלבן) הופכות לצהבהבות והדבר ניכר ובולט מאד.

מיימת היא תסמין נוסף, הבא לידי ביטוי בנפיחות בבטן בשל הצטברות נוזלים בחלל הבטן. דימומים קשים במערכת העיכול הם תסמין שלישי והם נחשבים בדרך כלל למסכני חיים. גרד הוא תסמין נוסף וגם ירידה בתיאבון, חולשה, בחילות, ירידה במשקל ובצקות ברגליים. חשוב לדעת – תהליך ההצטלקות עצמו איננו גורם לכאבים ולכן החולים במחלה אינם מודעים לה כלל בשלביה הראשוניים.

איך מאבחנים את המחלה?

שחמת הכבד היא מחלה כרונית. אבחונה מתחיל לרוב לאור הסימפטומים השונים המופיעים אצל החולה. למשל, ירידה בתיאבון, ירידה במשקל, עייפות ובצקות ברגליים. במקרים רבים החולה מתלונן על דימומים במערכת העיכול וניתן לראות גם שינוי בגוון העור (צהבת). במקרים כאלה מבצע הרופא המטפל בדיקה גופנית ולוקח בחשבון את ההיסטוריה הרפואית של המטופל.

במידה והוא מזהה רמזים, שיכולים להעיד על המחלה, הוא מפנה את המטופל לשורה של בדיקות: בדיקות דם ובדיקת אולטרה סאונד של הכבד. במידה ונמצא בבדיקות אלו שאכן מדובר בשחמת הכבד, מועבר המטופל לרופא מומחה, לרופא גסטרו, לביצוע בדיקות נוספות, כמו בדיקת CT, בדיקת MRI וביופסיה של הכבד.

דרכי טיפול בשחמת הכבד

הטיפול בשחמת הכבד מתמקד בסימפטומים ובעיקר כדי למנוע את החרפת המחלה ואת הסיבוכים הנלווים לה, פעמים רבות. במידה והסיבה להופעת המחלה היא צריכה מוגברת של אלכוהול, המטופל מתבקש להפסיק את שתיית האלכוהול ונשלח לטיפול בגמילה.

במידה והסיבה למחלה היא הדבקות בנגיף ההפטיטיס, הטיפול המוצע הוא טיפול תרופתי אנטי-נגיפי, שמטרתו לבלום את התפשטותה. במידה וכבד שומני גרם לכך, הטיפול כולל שינוי תזונתי וירידה במשקל.

הטיפול בסיבוכים של המחלה כוללים התייחסות נקודתית לסיבוך עצמו ולאופן שבו הוא בא לידי ביטוי. למשל, מכיוון שישנה נטייה לפתח זיהומים במקרים של שחמת הכבד, הטיפול המוצע הוא טיפול אנטיביוטי.

מכיוון שיש נטייה למיימת, דיאטה דלה בנתרן יכולה להפחית את הצטברות הנוזלים בחלל הבטן ולמנוע סיבוכים קשים. במקרים של דליות, אפשר לבצע הליך מיוחד הכולל את קשירתן ומניעת דימומים וכאבים מקומיים.

אולי יעניין אותך גם:

כיצד אלכוהול משפיע על הכבד? – מומחים מסבירים