בדיקת תפקודי כבדלכבד ישנם מספר תפקידים חשובים בגוף, המשפיעים בחלקם על לא מעט מערכות שונות והכרחיים לצורך בריאותו התקינה של הגוף כולו. במקרים של פגיעה בכבד, הבאה לידי ביטוי בתצורות שונות ובמגוון של תסמינים, ניתן לזהות זאת באמצעות מספר בדיקות, כשהפשוטה ביניהן היא בדיקת תפקודי כבד.

מהי הבדיקה?

בדיקת תפקודי כבד היא אחת הבדיקות הנפוצות כיום, במידה ועולה חשש לפגיעה כלשהי בכבד עצמו, בין אם בשל מחלה או מכל סיבה אחרת. בדיקה זו עוזרת לבחון את תפקודיו השונים של הכבד והיא עוזרת בזיהוי מחלות ומצבים בריאותיים שונים. בדיקה זו הינה בדיקת דם רגילה, בדיקת מעבדה, שבה נוטלים דגימת דם ואותה שולחים למעבדה, כדי לבחון מספר פרמטרים.

הפרמטרים הנבחנים במהלך הבדיקה הם: בילירובין, תוצר פירוקן של כדוריות הדם האדומות, אנזימי כבד (ALT ו – AST) – נמצאים בתוך הכבד ורמות גבוהות שלהם מעידים על הרסם התאים, פוספטאזה אלקלית – רמות גבוהות של אנזים זה מראות על פגיעה מרתית, פקטורי קרישה – פגיעה ביכולתו של הכבד לייצר אותם, מעידה על הפרעות שונות בו, לרבות דימום בלתי צפוי ועוד ו – אלבומין – רמות נמוכות של חלבון זה מעידות על מחסור תזונתי.

באילו מקרים של מחלת כבד מתבצעת הבדיקה?

את בדיקת תפקודי הכבד, שנועדה לבחון את יכולתו של הכבד לבצע פעולות שונות כחלק מהתנהלות תקינה ובריאה, מצבים במספר מצבים.

הבדיקה מוצעת במקרים בהם ישנו חשש לבעיה כלשהי בכבד או למחלה מסוימת, הגורמת לפגיעה בכבד, בין אם קלה או חמורה. עם הופעת תסמינים שונים, המעידים לרוב על בעיה בכבד, נשלח המטופל לעבור בדיקת תפקודי כבד.

לרוב, מדובר בתסמינים הבאים: צואה בהירה, שתן כהה, בחילות, שלשול, הקאות, צהבת, קיא דמי, אובדן תיאבון וירידה במשקל, כאב בטן, נפיחות בבטן, עייפות לא מוסברת וגם תשישות. במידה וישנו חשש שהנבדק נדבק בנגיף ההפטיטיס, ומכל סוג שהוא, או במידה ואחד מבני משפחתו סבל או סובל ממחלת כבד, תבוצע בדיקת תפקודי כבד. גם הצורכים אלכוהול בכמויות מופרזות, יישלחו לבדיקה מסוג כזה כדי לבחון את מידת תפקודו של הכבד.

הבדיקה מתבצעת גם בנשים בהריון, על מנת לבדוק את מצב הכבד ולאתר בעיות ומחלות שעלולות לפגוע באם ובעובר.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

מדובר בבדיקת דם פשוטה, שבה נוטלים דגימת דם, שאותה שולחים למעבדה. הבדיקה איננה מסוכנת ולא נלוות לה תופעות לוואי כלשהן.

בחינת פרמטרים נוספים

במידה ומגלים בבדיקה הפרעות בתפקודי כבד, נבחנות אפשרויות הטיפול השונות. הפרעות בתפקודי כבד מחולקות למספר סוגים: זו יכולה להיות הפרעה הפטו-סלולרית – הפרעה באנזי הכבד (ALT ו – AST) או הפרעה כולסטטית, הפרעה ב – GGT  וב – Alkaine Phosphatase.

בנוסף, נבחנת אפשרות האם קיימת פגיעה גם בתפקודו הסינטטי של הכבד, אותה ניתן לזהות על ידי בחינת רמות האלבומין לטווח הארוך ובחינת פקטורי הקרישה לטווח הקצר.

מכיוון שמחלות כבד אינן באות לידי ביטוי אך ורק בפגיעה בתפקודי הכבד עצמם, נבחנים גם פרמטרים נוספים, כמו הסימפטומים השונים שמהם סובל החולה, הגורמים לאותה פגיעה בכבד וההיסטוריה הרפואית שלו.

דילוג לתוכן