שחמת כבד, מחלת כבד קשה, עלולה להתפתח מסיבות שונות. שחמת נגרמת החל מצריכת אלכוהול מוגזמת, דרך כבד שומני וכלה בדלקת מסיבות אחרות (כגון נגיפים). לאור ממצאים קודמים שרמזו שקפה יכול להועיל לבריאות הכבד, החליטו חוקרים לבדוק באופן מעמיק, האם יש בכך כדי להקטין סיכון לשחמת. המחקר בדק כמה קפה כדאי לשתות והאם בכך אפשר להסתפק, או שכדאי להביא בחשבון צעדים נוספים.
האם קפה מועיל לכבד?
שתיית קפה נחשבת לבעלת יתרונות בריאותיים שונים, המשקה נחשב למעורר, ממריץ ומשפר מצב רוח. במחקר, שכלל מעל למאה אלף איש והיה מקיף מאוד, נמצא בצורה ברורה שצריכת יותר קפה, מועילה לכבד. לדוגמא, הנבדקים שנהגו לשתות כוס קפה בכל יום עמדו בסיכון נמוך יותר של כ-25 – 30 אחוז מפני שחמת הכבד. אלה שנהגו לשתות שתיים או שלוש כוסות קפה ביום הקטינו את הסיכוי למחלה ב-40 אחוזים אולם נמצא שעליה נוספת הכפילה את השיעור. כלומר, הנבדקים שנהגו לשתות מעל 4 כוסות קפה בכל יום הקטינו את הסיכוי למחלת הכבד בכ-80 אחוזים. בנוסף, הדגישו החוקרים כי נמצאו יתרונות בריאות נוספים, כלומר ההשפעה המיטיבה על הכבד הייתה מעבר לשחמת.
אילו חומרים בתוך הקפה מועילים לכבד?
באמצעות בדיקות לתפקודי מוח, ניתן להעריך את חומרת המחלה שכן שחמת מאופיינת גם על ידי הצטברות רעלים בגוף, שאינם מנוטרלים על ידי הכבד. כלומר רעלים מגיעים דרך הדם אל המוח וזהו סימן לרמת התפקוד הלקויה של הכבד.
החוקרים עדיין חלוקים בדעותיהם, בדבר המרכיבים שבקפה המועילים לכבד. בקפה מצויים מרכיבים רבים, אחד הידועים שבהם הינו הקפאין. ככל הנראה, לא הקפאין הוא שמקטין את הסיכון לשחמת, משום שנמצא שמשקאות אחרים שמכילים קפאין לא משיגים את אותו האפקט. בימים אלה, מתקיימים מחקרים שנועדו להתעמק בזיהוי החומרים האפקטיביים, תוך כדי מציאות הקשר בינם לבין תפקודי כבד.
לא רק קפה, גם אורח חייים בריא
מקורות:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-cirrhosis-basic-information#1
https://www.medicinenet.com/cirrhosis/article.htm