בדיקת MRI כבד

בדיקת MRI כבדבדיקת MRI כבד עוזרת לאתר בעיות או מחלות שונות, הקשורות אל הכבד ואל איברים שונים, סמוכים לו. הכבד, האיבר הגדול ביותר בגוף וזה הלוקח חלק בכמה מהתהליכים החשובים שבו, אחראי, בין היתר, על סילוק רעלים מזיקים וגם על ייצור חומרים מסוימים, הנדרשים לגוף.

מסיבות שונות, בין אם בשל מחלה כלשהי או פגיעה בו, הוא עשוי להפסיק ולתפקד, מה שמלווה לרוב בסימפטומים מסוגים שונים. בעזרת בדיקת MRI, הנחשב לבדיקה מקובלת מאד כיום, ניתן לאתר את מקור הבעיה ובהתאם להציע את המענה הטיפולי הנדרש.

מהי הבדיקה?

בדיקת MRI כבד איננה בדיקה פולשנית ולכן גם איננה מכאיבה. שלא כמו בדיקת דימות אחרת, כמו למשל CT, היא איננה חושפת את הנבדק לקרינה מייננת ולכן נחשבת לבטוחה, ואפילו לנשים בהריון וגם לילדים צעירים.

הבדיקה מספקת תמונה רחבה על פנים הבטן, על הכבד עצמו וגם על איברים הסמוכים לו ועוזרת לאתר בעיות שונות, שלא ניתן לזהות באמצעות בדיקות אחרות.

באילו מקרים של מחלת כבד מתבצעת הבדיקה?

בדיקה זו מוצעת במקרים בהם ישנו חשש לפגיעה בתפקודי כבד, בין אם בשל הופעת תסמינים שונים, המרמזים על כך ובין אם מכל סיבה אחרת שהיא. במקרים בהם נדבק הנבדק בנגיף ההפטיטיס וקיימת סבירות גבוהה לפגיעה משמעותית בכבד, מבצעים את הבדיקה. במקרים בהם ישנו חשש לגידול סרטני בכבד, בדיקת MRI יכולה לסייע באבחון.

את הבדיקה מבצעים פעמים רבות במקביל לבדיקות נוספות, כמו בדיקת CT  או בדיקת אולטרסאונד בשל ממצאים שונים שעלו בזמן בדיקות אלו.

כיצד מתבצעת בדיקת MRI כבד?

מדובר בבדיקה שנמשכת בין 25 דקות ל-45 דקות לרוב. במהלכה מוכנס הנבדק למכשיר מיוחד, מכשיר ה – MRI, שבו הוא שוכב ומתבקש שלא לזוז. המכשיר סורק את גופו של הנבדק, את אזור הבטן ומייצר, לאחר מכן, תמונות המספקות את המידע הנדרש.

במקרים מסוימים מוזרק לנבדק חומר ניגוד כדי לבחון את הכבד ואת האיברים הסמוכים בצורה מעמיקה יותר. מדובר בחומר בעל תכונות מגנטיות מיוחדות, בעזרתו ניתן להדגים בצורה יעילה יותר את כלי הדם.

סכנות ותופעות לוואי

מכיוון שמדובר בבדיקה שאיננה פולשנית וגם כזו שאיננה חושפת את הנבדק לקרינה מייננת, בדיקת MRI כבד נחשבת לבדיקה בטוחה מאד. לא נלוות לה תופעות לוואי כלשהן וגם לא סכנות.

חוסר הנוחות שבבדיקה

בדיקת MRI כבד מלווה, פעמים רבות, בתחושת חוסר נוחות. הנבדק מתבקש, כאמור, לא לזוז במשך דקות ארוכות מה שיכול להיות מאתגר מאד עבורו. כדי לעבור את הבדיקה בקלות רבה יותר, מומלץ להיעזר בדמיון מודרך, לבצע תרגילי הרפיה לפני כן ולבקש מהטכנאי, שמבצע את הבדיקה עצמה, לדבר עם הנבדק מדי פעם במהלכה וגם לעדכן אותו כמה זמן נותר עד לסיום הבדיקה.

לסובלים מקלסטרופוביה מוצעים חומרים טבעיים שונים, שיכולים להרגיע אותם, או תרופות הרגעה פסיכיאטריות, שאותן ניתן לקבל מהרופא המטפל.